Holland Harmony nieuws

Tree Menu
  * mail nieuwtjes naar eric@ideler.nl   
* blijf automatisch op de hoogte:    

datum
  
                          
het nieuws
 
21 jun 17 Nieuwe dirigent voor Valley Voices!

Na een zorgvuldige sollicitatieprocedure en een aantal proefdirecties, hebben we goed nieuws! Vanaf de start van het nieuwe seizoen in augustus staat Gyöngyi Kovács voor het koor als onze nieuwe muzikaal leider. We zijn heel blij met deze deskundige, ervaren en enthousiaste dirigente!

Maar eerst nemen we op zondag 2 juli afscheid van Alfred de Jonge, die we na 5 fijne jaren gaan missen. Nog een keer maken we samen mooie muziek, voor een besloten gezelschap van vrienden en familie van Alfred.

Valley Voices
 
19 jun 17 Educatieweekend 2017

Na een succesvol conventieweekend waar we met veel plezier op terug kijken is nu HET moment om aan de slag te gaan met de tips die we hebben gekregen van de juryleden.

Daarom heeft de Educatie Commissie (EC) enkele juryleden gevraagd om terug te komen voor het Educatieweekend in Leiden, van 22 tot 24 september 2017.
Joe Cerutti en David McEachern weten precies wat nodig is om nog meer vooruitgang te boeken. Een les van hen is een uitgelezen kans als je het ons vraagt!

Naast Joe en David hebben we natuurlijk nog een aantal andere coaches weten te strikken: zijn aandeel in het Directors College was een enorm succes, en daarom zal Steve Scott ook onderdeel zijn van het Educatieweekend.
Maar Steve komt niet alleen, ook zijn broer Adam Scott is van de partij.
Liz Garnett
was tijdens Harmony College 2016 één van de best beoordeelde coaches, en daarom hebben we ook haar weer gevraagd om terug te komen, maar dit keer met andere workshops.
Marty Lovick
is de man achter de nieuwe performance category. Zijn bijnaam schijnt “chorus whisperer” te zijn. Wij kunnen eigenlijk niet wachten om dit in de praktijk mee te maken.
Dan is er nog een Zweedse topper, Mikael Wikström. Hij zou al eerder naar Nederland komen, maar helaas ging dat toen op het laatste moment niet door. Nu dus de herkansing om hem eindelijk hier aan het werk te zien.
En tot slot, voor iedereen die altijd al eens wilde dirigeren zal onze eigen Floor van Erp deze droom nu uit laten komen.

Kijk voor een overzicht van alle workshops en beschrijving van de coaches:
  => overzicht workshops & coaches
Enthousiast geworden om deel te nemen? Schrijf je dan snel in!
  => aanmelden

Sectional leaders, dirigenten, music teams, performance teams of andere koorleden, iedereen is welkom! Er is ook nog ruimte voor een aantal kwartetten, maar zorg wel dat je met je complete kwartet het hele weekend aanwezig bent voor een optimaal resultaat.

Graag tot ziens in september in Leiden!

Namens de Educatie Commissie
Nelleke, Eric, Floor, Stuart en Madelon
 
19 jun 17 Dirigent biedt zich aan: Martin Rudolph

[martin rudolph]Mijn hele leven lang werk ik met zangers, vocalgroups en koren.
Maar sinds mei 2016 heb ik barbershop als style ontdekt – als dirigent van vocalgroup i-sing. Sindsdien ben ik in groeiende mate verliefd op barbershop!
Ik heb vele coachings met Royce Ferguson, Jim Henry en het Directors College met Steve Scott en Rob Mance gevolgd en ben nu op zoek naar een Barbershop koor met ambitie die mijn enthousiasme aankan!

Meer informatie over mij vind je op mijn website. www.martinrudolph.nl
Als je contact op wil nemen kan dat per telefoon 06-482 55 66 2 of per mail: dirigent@martinrudolph.nl
 
13 jun 17 Vrouwe IJsselstein Swingt gaat op reis en jij kunt mee!Met onze derde plaats in de conventie van Holland Harmony hebben wij deelname verdiend aan de Europese Barbershop Conventie in Bournemouth (GB). Daar zijn we heel trots op en wij willen graag ervaren en ambitieuze zangeressen de kans geven dit met ons mee te maken!

Kom twee maanden met ons meezingen, studeer 2 barbershopnummers in en maak kennis met ons andere gevarieerde repertoire. Als fantastische afsluiter van dit project ga je mee op reis naar Bournemouth in oktober 2017 en treed je met ons op tijdens de conventie. Een unieke ervaring!

Kijk voor aanmelden en meer informatie op onze website (www.vrouweijsselsteinswingt.nl) of mail naar secretariaat@vrouweijsselsteinswingt.nl
Aanmelden kan tot 1 augustus 2017.
 
1 jun 17 Overdracht conventiemanagerGisteren heeft onze oud-conventiemanager Eric Ideler officieel het stokje overgedragen aan de nieuwe conventie manager Rob Veltman.

Sinds 2005 heeft Eric met plezier vanuit het conventieteam aan acht conventies meegewerkt, waarvan de laatste vijf conventies als conventiemanager. Rob zingt bij T-Sing! en heeft bestuurlijke en management ervaring. Daarnaast is hij een geoefend organisator van grote evenementen.

Wij willen Eric hartelijk bedanken voor zijn fantastische inzet en het prachtige evenement dat hij de afgelopen jaren heeft neergezet.

Mede namens Eric wensen wij Rob en het gehele conventieteam heel veel plezier en succes bij het organiseren van de conventie 2019!
 
1 jun 17 Workshop "Learn2Sing" bij Whale City Sound

Workshop “LEARN2SING”: Close Harmony zingen in de barbershopstijl zonder begeleiding van enig instrument

WIJ ZOEKEN ECHTE MANNEN !!
Als je een mannenavond wilt… En het zingen eens wilt uitproberen…
Dan is dit iets wat weleens heel erg leuk voor jou kan zijn!
Whale City Sound is een geweldig a capella (barbershop-) mannenkoor met een superleuk en modern repertoire en is altijd geïnteresseerd in nieuwe leden.
Wij zoeken vooral … enthousiaste mannen!

Denk jij een mooie tenorstem; een subtiele baritonstem; een warme basstem te hebben of wil je juist als leadzanger jezelf ontdekken, dan ben jij bij ons zeer welkom op de workshop/open avond “LEARN2SING”. Tijdens deze workshop/open avond wordt er aandacht besteed aan stemgebruik, ademhalingstechniek, houding, uitspraak en gevoel en interpretatie en presentatie. Ook wordt aandacht besteed aan basiskennis en - oefeningen om goed te kunnen zingen. Het is niet per se nodig om noten te kunnen lezen en/of koorervaring te hebben.

Op dinsdagavond 6 juni 2017 houden wij deze open avond met de workshop “LEARN2SING”. Deze workshop wordt gehouden in de aula van het St. Michaël College, Leeghwaterweg 7 (naast de Zaanse Schans), 1509 BS in Zaandam.
De workshop start om 19.30 uur en de avond duurt tot circa 22.30 uur.
Om 19.15 uur staat de koffie klaar. Parkeren gratis voor de deur.
Aan deze workshop zijn geen kosten verbonden.

Ben je geïnteresseerd en wil je dit graag eens meemaken, dan heten wij jou van harte welkom.
Belangstellenden kunnen zich opgeven voor deelname bij de heer Peter Kas, tel.06-47208526 of via e-mail: peterkaswcs@gmail.com
Website: www.whalecitysound.nl en/of op Facebook onder: www.facebook.com/whalecitysound
 
30 mei 17 Directors College 2017 erg geslaagd


(klik op foto voor vergroting)

Holland Harmony organiseerde afgelopen weekend een Directors College. Met 38 deelnemers uit Nederland, Zweden, Duitsland, Spanje, Frankrijk en Ierland kunnen we spreken van een ongekend succes. Onder inspirerende leiding van twee zeer ervaren coaches (Steve Scott en Rob Mance) hebben de dirigenten veel nieuwe inzichten opgedaan.
Denk aan een ingrijpend andere opzet voor het plaatsen van de koorleden op de risers. De dirigenten vormden zelf het oefenkoor dus hebben op eigen wijze ervaren wat zo'n nieuwe opstelling doet met het koor.
Ook is aandacht besteed aan vocale technieken. Met een theoretische uitleg en een praktische aanpak konden Rob en Steve overtuigend demonstreren wat spanning in je lijf doet met je zangkwaliteit en uiteraard hebben de deelnemers zelf ervaren hoe dat werkt.
Alle deelnemers zijn met veel nieuwe inzichten naar huis gegaan. De resultaten zullen we heel snel zien ....

Bekijk het weekend in foto's:
  ==> https://flic.kr/s/aHskW3i6UA
 
30 mei 17 Barbershop conventies in Europa: BABS

Van 26 tot 29 mei hield de British Association of Barbershop Singers (BABS) in Bournemouth zijn jaarlijkse conventie.

Hier zijn de resultaten:
[babs logo]
Koren 
 1. The Great Western Chorus of Bristol
 2. Hallmark Of Harmony
 3. Grand Central Chorus
81,3%
81,0%
80,2%
   
Kwartetten (national contest)
1. Portobello Road
2. The Locksmiths
3. The Brit Pack
78,1%
76,8%
75,9%

=> de gedetailleerde uitslagen
Holland Harmony feliciteert alle winnaars met hun geleverde prestatie!
 

24 mei 17 Vocal Group iSing stopt

Het is alweer ruim zeven jaar geleden dat een groep doorgewinterde barbershoppers aan een nieuw avontuur begon: de oprichting van iSing. Bevlogen zangeressen die naast barbershop ook weleens close harmony wilden uitproberen.

En wat een prachtige tijd was het!
Een tijd met veel hoogtepunten, mooie verhalen, vriendschap, hard werken, blijdschap en verdriet. Kortom, alles wat het leven af en toe zo bijzonder maakt.

Samen deelden we onze prachtige passie en daar is nu helaas een einde aan gekomen.
Na goed overleg is besloten dat Vocal Group iSing ophoudt te bestaan. Er was té veel verdeeldheid in de groep. Dat kan gebeuren, en dat is vervelend. Maar je moet dan, als groep, een beslissing nemen.

Als goede vriendinnen gaan wij uiteen.
We nemen geen afscheid want we zullen elkaar nog regelmatig tegenkomen in het muziekwereldje.

We willen iedereen bedanken voor alle steun en vriendschap die we mochten ondervinden deze afgelopen zeven jaar.
Dank ook aan onze dirigenten Stuart Sides, Marieke van Diepen en Martin Rudolph voor hun bevlogenheid, creativiteit en inspiratie!

Tot ziens, waar dan ook!
iSing
 
24 mei 17 Nieuwsbrief 2 van het 10e Barbershop Ontmoetingsfestival
[boflogo]
Het 10e Barbershop Ontmoetingsfestival (BOF) wordt dit jaar weer gehouden in 's-Hertogenbosch en wel op 29 & 30 september.
Op vrijdagavond het Concert der Kampioenen en op zaterdag het Festival.

In de tweede nieuwsbrief kun je de uitgebreide details lezen van het complete weekend.
=> de tweede nieuwsbrief
 

18 mei 17 Barbershop conventies in Europa: Sweet Adelines

Sweet Adelines heeft recent haar jaarlijkse regionale conventie gehouden in twee regio's in Europa . Het betrof regio 31 (UK en Nederland, 12 t/m 13 mei) en regio 32 (Nordic regions, 5 t/m 6 mei 2017).

In de regio-31 competitie deden drie koren uit Nederland mee: Singing Unlimited (o.l.v. Anita Zengerink), New Land Singers (o.l.v. Kit de Bolster) en No Borders Show Chorus (uit Venray, o.l.v. Stuart Sides). In dat laatste koor zingen ook veel zangeressen uit Holland Harmony en BinG! mee.No Borders Show Chorus
deed voor de tweede keer mee aan de SA-31 competitie en wist haar score van vorig jaar als een van de beste te verbeteren. NBSC eindigde daarmee op de derde plaats van regio 31! En binnen de categorie van de middelgrote koren (31-60 leden on stage) zelfs op de eerste plaats. Uiteraard is het koor daar heel erg trots op en Holland Harmony feliciteert hen natuurlijk van harte met deze geweldige prestatie!
The New Land Singers eindigden binnen de categorie kleine koren (15-30 leden on stage) op de derde plaats

Sweet Adelines regio 31 - Quartet of Nations hield haar conventie in Sage Gateshead, Newcastle (UK).

[logo sa31]Hier zijn de resultaten:
(de percentages zijn niet dezelfde als bij BHS, maar wel nuttig om een indruk te krijgen)

Koren   => detail scores
1. Lace City Chorus
2. Phoenix Chorus
3. No Borders Show Chorus
4. Aberdeen Chorus
5. Spinnaker Chorus  
673p = 84,1%
643p = 80,4%
637p = 79,6%
631p = 78,9%
607p = 75,9%
   
Kwartetten => detail scores
1. Life's a Pitch
2. Tone-Acity
3. Storm
4. Nightfall
5. Incognito
608p = 76,0%
603p = 75,4%
595p = 74,5%
588p = 73,5%
541p = 67,6%


Sweet Adelines regio 32 - Nordic Light
hield haar jaarlijkse conventie in Karlstad (Zweden).

Hier zijn de resultaten:
[logo sa32]
Koren  =>detail scores
1. Pearls of The Sound Chorus
2. Alba Show Chorus
3. Harmony Heights Chorus
4. Sunlight Chorus 
5. Snowflake Singers Chorus
634p = 79,3%
626p = 78,3%
598p = 74,8%
593p = 74,1%
589p = 73,6%
   
Kwartetten => detail scores
1. SVEA
2. RING
3. Twist
4. Stella
5. Fource
616p = 77,0%
614p = 76,8%
600p = 75,0%
592p = 74,0%
574p = 71,8%

Holland Harmony feliciteert alle winnaars met hun geleverde prestatie!

 

9 mei 17 Sweet Adelines - Free Webcast

Komende vrijdag en zaterdag kan iedereen via de webcast de prestaties volgen van de koren en kwartetten tijdens de SA regioconventie in Newcastle. Het betreft de regio Quartet of Nations (Engeland, Schotland, Wales en Nederland).
Volg o.a. Singing Unlimited, Newland Singers, No Borders Show Chorus.

De webcast is gratis maar donaties zijn uiteraard welkom.
Alle details zijn te vinden via onderstaande link:
=> webcast link
 
8 mei 17 Welkom nieuw bestuurslid PR
[tessa]
Deze jongedame heeft besloten zich aan te sluiten als PR bestuurslid bij Holland Harmony. Het huidige bestuur verwelkomt haar met open armen.

Tessa Steenks is een ervaren communicatie medewerker bij een ministerie. Bovendien is haar studie International Relations een absolute pré.

We wensen haar een werkzame en prettige tijd bij HH toe. Met zes mensen zijn we op volle sterkte om weer vol energie verder te werken aan onze stichting. Welkom ook dus Tessa!
 
3 mei 17 Educatieweekend 2017: aanmelding gaat van start!

Over een paar maanden is het weer zover: een educatieweekend voor dirigenten, assistent-dirigenten, section leaders, coaches, music teams, performance teams, goede en ervaren zangeressen en kwartetten.

Wil je zeker zijn van een plek, we hebben er 120 geboekt bij de Holiday Inn, dan is het handig om je meteen aan te melden. Deelname is alleen mogelijk als je er het hele weekend bent.

Er valt weer heel veel te leren, er kunnen nieuwe ideeën en inspiratie worden opgedaan, contacten gemaakt, en niet te vergeten kan er natuurlijk ook van heerlijke afterglows genoten worden. We bieden workshops aan in 2 stromen:
- dirigenten, assistent-dirigenten en coaches
- kwartetten
Daarnaast zijn er in iedere categorie, music, singing en performance, ook workshops, al dan niet voor speciale groepen.

Kwartetcoaching: er is plek voor maximaal 10 (complete) kwartetten die elk een twee uur durende coaching krijgen tijdens het weekend. Er zijn misschien ook nog een of twee workshops die een demonstratiekwartet nodig hebben en dat is een prachtige kans om ook nog extra gecoached te worden. Meld je daarvoor aan bij de EC. Voor coaches is het mogelijk om de kwartet coachings bij te wonen na toestemming van het kwartet.

We denken dat we er weer in geslaagd zijn de beste coaches in huis te hebben. In de brochure vinden jullie de uitgebreide beschrijving, maar we noemen ze hier even kort:
 • Liz Garnett – musicoloog, koor coach en close-harmony arrangeur, uit de U.K.
 • Joe Cerutti – dirigent, music judge, coach, werkt in het BHS Outreach Programma, U.S.A
 • Adam Scott – music judge, arrangeur, componist, U.S.A.
 • Steve Scott – singing judge, coach, voice teacher, solozanger, koorzanger, dirigent, U.S.A.
 • Marty Lovick – performance judge en coach, U.S.A.
 • David McEachern – performance judge, coach, zanger, acteur. CANADA
 • Mikael Wikström – dirigent, kwartet en koorzanger, coach. ZWEDEN
 • Floor van Erp – dirigent, arrangeur, coach. NEDERLAND

Uitgebreide informatie, het schema, de aanmeldlink, de beschrijving van de workshops en de coaches kan je allemaal vinden via de
=> educatieweekend startpagina

Wij hebben er ontzettend veel zin in en hopen heel veel mensen te mogen verwelkomen op dit super educatieweekend.

We zien jullie in Leiden 22-24 september! Tot dan!

Madelon, Eric, Floor en Nelleke
 

27 apr 17 Nieuwe conventiemanager

[rob]Het bestuur van Holland Harmony is erg blij u te kunnen melden dat er een opvolger is gevonden voor onze “last-timer” Conventie Manager: Eric Ideler.
We stellen graag aan u voor: Rob Veltman.

Rob heeft zichzelf goed georiënteerd doordat hij uitvoerige gesprekken heeft gehad met Eric en later ook met het bestuur. Niet over één nacht ijs dus.

Rob zingt zelf bij T-SinG! en heeft zowel bestuurlijke als management ervaring. Hij zal in zijn functie ook onderdeel van het bestuur zijn. Dit komt de communicatie tijdens de processen zeker ten goede.

Voorlopig is Rob ter kennismaking met alle teamleden van het conventieteam in gesprek. Later zal het team gezamenlijk weer de eerste aanzet geven voor de conventie van 2019!

We vertrouwen erop dat het een goede en prettige samenwerking zal worden en heten Rob vanaf deze plaats van harte welkom en wensen hem alvast veel succes!

Namens bestuur:
Mathilde Droppert
 
27 apr 17 The New Harvest Singers zoeken een nieuwe dirigent

Na 17 jaar vruchtbare samenwerking nemen The New Harvest Singers afscheid van Wil Saenen als hun dirigent. De passie en muzikaliteit van Wil bracht ons aan de top. De mooie herinneringen aan alle gezellige avonturen samen zullen wij zeker koesteren. De ambitie om te blijven groeien en steeds beter te worden blijft.

Welke dirigent brengt onze hechte en enthousiaste groep verder? Wij zoeken een ervaren koordirigent met muzikaliteit, teamgeest en inspiratie. Kennis van en/of ervaring met het barbershop-genre is een pré. De ambitie om daarin te willen groeien een voorwaarde. Wij repeteren op dinsdagavond in Geldermalsen.

Wie zoeken wij?
We zoeken een dirigent (m/v) die:
 • een opleiding koordirectie heeft afgerond;
 • ervaring heeft met 4-stemmig a capella zingen;
 • bij voorkeur ervaring heeft met het genre barbershop, maar zeker de bereidheid heeft om zich daarin te bekwamen;
 • ons kan helpen een topkoor te blijven en ons en onze assistent-dirigent verder te ontwikkelen;
 • ons kan uitdagen met diverse werkvormen;
 • ons wil inspireren om het beste van onszelf te laten horen en zien;
 • kan luisteren, maar niet bang is om beslissingen te nemen;
 • een teamplayer is, die nauw samenwerkt met commissies en bestuur;
 • in staat is om positieve feedback te geven en te ontvangen;
 • past bij het profiel en uitstraling van het koor

Heb je belangstelling en wil je meer over ons weten? Meer informatie, een indruk van ons repertoire, filmpjes én onze contactgegevens zijn te vinden op onze website www.thenewharvestsingers.nl
Wil je met ons in gesprek over deze vacature, dan kun je contact opnemen met onze voorzitter Stephanie van Altena, via Stephanievanaltena@hotmail.com of bel 06-24864120. Heb je serieus belangstelling voor deze uitdaging, stuur dan je contactgegevens en muzikaal CV uiterlijk 20 mei naar info@thenewharvestsingers.nl. In de maand juni willen wij geschikte kandidaten de gelegenheid geven kennis te maken met het koor en voor een proefdirectie uitnodigen.
 

27 apr 17 Barbershop conventies in Europa: SNOBS

[logo]Van 20 tot 22 april hield de Society of Nordic Barbershop Singers (SNOBS) in Växjö (Zweden) zijn jaarlijkse conventie.

Hier zijn de resultaten:

SNOBS-Koren     => uitslag
 1. Zero8
 2. The EntertainMen       
 3. HelsingVoice
91,9%
81,2%
74,8%
   
SNOBS-Kwartetten  => uitslag semi, final
1. Stockholm Syndrome
2. Dream Machine
3. Backbeat
85,1%
77,0%
76,6%

[zero8]
   zero8    (klik op foto voor vergroting)

[stockholm syndrome]
    Stockholm Syndrome   (klik op foto voor vergroting)

Holland Harmony feliciteert alle winnaars met hun geleverde prestatie!

De volgende SNOBS conventie is waarschijnlijk in mei 2018 samen met Sweet Adelines Northern Light Region.

Een selectie van ongveer 100 foto's staat hier.
En de volle set foto's is vanaf eind mei te bekijken via www.ideler.nl/snobs/
 

27 apr 17 Barbershop conventies in Europa: SABS

Van 6 tot 8 april hield de Spanish Association of Barbershop Singers (SABS) in Benalmádena (Málaga, Spanje) haar jaarlijkse conventie. Aan deze nationale conventie is tevens een open SABS internationale competitie gekoppeld.

Hier zijn de resultaten:
[logo]
Nationale koren  => link naar uitslag
 1. Pilarmonics
 2. Songbirds
 3. Spangles
66,8%
65,2%
65,0%

Internationale koren => link naar uitslag
 1. London City Singers
 2. Aberdeen Chorus
 3. DaleDiva
80,5%
78,3%
77,7%

[Pilarmonics]


Nationale kwartetten => link naar uitslag
 1. Aftershave
 2. Metropolitan Union
 3. Les Fourchettes
72,7%
69,2%
66,7%
   
Internationale kwartetten => link naar uitslag
1. Trailblazers
2. Royal Beast
3. Guys and Dolls
79,0%
77,2%
76,8%

[aftershave]

Foto's zijn over enkele weken te bekijken via:  www.ideler.nl/2017-sabs/ 

De volgende SABS conventie wordt gehouden van 5-8 april 2018 in Benalmádena (Málaga). Dan zal daar ook het gemengde projectkoor van Holland Harmony (Ladies & Gentlemen) optreden.
 

27 apr 17 Een warm ‘dankjewel’ van T-Sing!

[tsing]De conventie is voorbij. Maanden hebben we ernaar uitgekeken. En toen het eenmaal zo ver was overkwam ons datgene waar we alleen maar van durfden dromen. We hebben met heel veel plezier een performance gebracht en om dan zo’n overweldigende reactie te krijgen was een schitterende ervaring. Wat een kippenvelmomenten hebben we gehad. We knijpen ons nog steeds in de arm om te voelen of het allemaal echt gebeurd is. Het was in aanloop naar de conventie hard werken. En gaandeweg het proces is ons lief en leed niet bespaard gebleven. Maar dankzij het publiek, de voortreffelijke organisatie van het conventieteam van HollandHarmony/DABS en de hartelijkheid die wij hebben ervaren is dat allemaal de moeite waard geweest. Dank! We kijken uit naar de vele ontmoetingen die nog zullen volgen!

[stuart-annemiek]
We willen hier twee mensen in het bijzonder bedanken. Dat zijn Stuart Sides en Annemiek Nienhuis.
Stuart heeft ons beter laten zingen. Hij heeft ons voortdurend hoop gegeven en onze droom gevoed. Hij heeft ons geholpen om zangers te zijn in plaats van mannen die liedjes zingen. We hebben door zijn niet aflatend enthousiasme een nog groter plezier in zingen gekregen dan we al hadden.
Annemiek zorgde als theaterregisseur voor een totaal nieuwe ervaring. Onder haar leiding is een verbeelding ontstaan waarmee wij ziel en zaligheid in onze twee songs konden leggen. Het lukte haar om met ons een verhaal te vertellen en uit te beelden zonder ook maar één keer instructies te geven over gebaartje zus of zo. Het was een unieke ervaring om langs deze weg naar vorm te kunnen werken.
Deze twee mensen hebben het voor ons mogelijk gemaakt om datgene te doen wat T-Sing het liefste doet: op een hoog niveau barbershop entertainment brengen. Dat konden we tijdens de avondshow niet gezegd krijgen (verzoek van de organisatie om geen toespraakje te houden) en daarom spreken langs deze weg onze nadrukkelijke waardering uit voor deze twee fantastische mensen!

 
16 apr 17 Conventie foto's

[logo]Inmiddels zijn alle foto's van Hans Martens beschikbaar. Hier is een overzicht:

Ook Alexandra Terhoff heeft veel afterglow foto's gemaakt. Die zijn gepubliceerd op haar website. Gebruik op haar website het wachtwoord: HHC2017
 

15 apr 17 Impressie Raad van Afgevaardigden

Vandaag, 15 april, was de RvA 2017 in Gorinchem. Onder toezicht van het vertrouwde gezicht van Jaap, de voormalige beheerder van de Luisterpost werd druk met allerlei plannen gestoeid over het beleid en de taakverdeling van Holland Harmony.


(klik op foto voor vergroting)

Nu Eric zijn taken langzaamaan wil afstoten wordt het belangrijk nieuwe mensen aan te trekken en de verdeling daarvan evenwichtiger te maken. Uiteraard werd de conventie nog even besproken, en de manier waarop Judges tot een score komen verduidelijkt. Een belangrijk punt wat naar voren kwam in de brainstorm sessies: eigenlijk moet iedereen van tevoren weten waar een Judge wel en niet op let. Wat kost je nou echt minpunten?

De nieuwe website vordert gestaag, het plan is om deze voor de zomer nog online te krijgen. Er is ook duidelijk aangegeven wat men wil kunnen terugvinden op de website. En met wat voor knoppen!!

Voor de PR heeft Tessa Steenks van de Skyline Sisters zich beschikbaar gesteld: we vinden dat echt fantastisch! Na zoveel jaren van oproepen is het heel bijzonder dat er een frisse jonge blik op losgelaten gaat worden. Welkom Tessa!

Ook hebben diverse mensen belangstelling getoond om wat taken op zich te nemen. Hoe fantastisch is dat! Dank voor jullie aanbod.

[Janine]Janine Ideler nam vandaag afscheid na zeer vele jaren trouwe dienst als notulist, waarvan de laatste jaren ook zelf als bestuurslid. Nogmaals vanaf deze plek dankjewel Janine! Wat zullen we je kennis en gedegen notulen missen. Met bloemen en wat presentjes hebben we Janine in het zonnetje gezet, uiteraard zeer tegen haar wens want Janine is een zeer bescheiden persoonlijkheid.

Het was een vergadering in een ontspannen sfeer en met een heel prettige inbreng door iedereen. Tot slot werd traditiegetrouw een foto gemaakt van de aanwezigen (op twee na, die iets eerder weg moesten) en zoals gewoonlijk zonder onze Eric, want die stond weer op zijn vertrouwde plaats achter de camera.

Hartelijke groet,
Namens bestuur, Mathilde
 
15 apr 17 Valley Voices Vocal Group zoekt nieuwe dirigent

[vacature]
Na 5 mooie jaren samen wil de dirigent van Valley Voices helaas een andere muzikale uitdaging aangaan. Daarom zijn we op zoek naar een nieuwe muzikaal leider.

Valley Voices is een enthousiaste a capella vocalgroup van zo'n 30 vrouwen met een open sfeer. Het koor is in 1982 opgericht en inmiddels hebben we een repertoire dat popsongs, ballads en barbershop omvat. Het zingen van barbershop vinden we een uitdaging en onderscheidt ons van veel andere koren. We zijn lid van Balk en Holland Harmony en hebben de afgelopen jaren deelgenomen aan de conventies van Holland Harmony, om ons te meten met onze zusterkoren. Ook doen we regelmatig mee aan festivals.

We halen ons plezier uit het samen iets moois neerzetten. We vinden het leuk om in de repetities op maandagavond hard te werken met elkaar en ook studeren we thuis. We hebben regelmatig extra repetities per sectie, zodat we als groep 'gelijkgestemden' ook aan onze klankkleur en ritme werken. We treden zo’n 8x per jaar op en doen dat zonder bladmuziek. We worden dan uitgenodigd bij een evenement, treden op bij een festival, of we organiseren zelf een show. We zijn een actieve vereniging, waarin we als leden ook betrokken zijn in commissies, onder andere op het gebied van presentatie, choreografie, staging, kleding. Onze muziekcommissie selecteert samen met de dirigent de stukken voor ons repertoire.

=> Lees de uitgebreide profielbeschrijving
 
13 apr 17 Conventie scores t/m 2017

[logo]Met dank aan Freek Weeda is het overzicht met de scores van alle Holland Harmony en DABS conventies weer bijgewerkt.
 
Scores kwartetten vrouwen 1985-2017:   link
Scores kwartetten gemengd 2013-2017:   link
Scores kwartetten mannen 1989-2017:   link
Scores koren vrouwen 1985-2017: link
Scores koren mannen 1989-2017: link

 

13 apr 17 Nieuw kwartet bij Holland Harmony: Fruity Island Boys

[foto Fruity Island Boys]De Fruity Island Boys vinden hun oorsprong bij Dekoor Close Harmony, een prijswinnend studenten-closeharmonykoor uit Utrecht. Optredens op verschillende festivals brachten de leden naar alle uithoeken van Europa en zelfs naar Amerika, waar zij een uitwisseling verzorgden met een barbershopkoor. Niet lang daarna zag een naamloos gelegenheidskwartet van koorleden het levenslicht, dat meteen de harten van de luisteraars voor zich won. De naam 'Fruity Island Boys' kwam pas jaren later tijdens een zomerse barbecue waar bier, vlees en een spraakverwarring het juiste recept bleken. De rest is geschiedenis: met hun vrolijke repertoire, aanstekelijke gezelligheid en enthousiasme toveren de Fruity Island Boys een lach op ieders gezicht.

Tenor: Luuk Groot Haar
Lead: Xander van den Arend
Bas: Koen Scheerders
Bariton: Jasper de Gier

Van harte welkom bij Holland Harmony!
 
13 apr 17 Between Two Rivers proudly presents: Bram Versteegen

[foto Bram Versteegen]We zijn heel blij met onze nieuwe dirigent! Hij ademt muziek. Bram is afgestudeerd als (koor- en orkest-) dirigent en zanger aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, waar hij nu als hoofdvakdocent Zang lesgeeft aan o.a. de opleiding Muziektheater. Behalve als koordirigent en zangdocent is hij verder als understudy betrokken bij verschillende Joop van den Ende-musicals.

Op het gebied van Barbershop kan, wil en gaat Bram nog heel veel leren. Zijn motto is ''all about sharing'', dus het lijkt erop dat we elkaar enorm gaan voeden.

Wij kunnen bijna niet wachten, maar de komende weken heeft B2R allerlei andere leuke dingen op het programma staan (waarover later meer). Na de zomerstop breekt er een nieuwe fase aan: Between Two Rivers onder leiding van Bram Versteegen.
 
3 apr 17 Conventie en een lange Afterglow

[logo]De conventie is voorbij en we kunnen er met veel trots op terugblikken. Wat een kanjers zijn die 1000 barbershoppers die Holland Harmony met veel succes op de kaart zetten! Deze afterglow gaat nog heel lang duren!

Evaluatie
Wij willen iedereen vragen om een korte evaluatie in te vullen. Wij horen graag hoe de conventie bevallen is en we helpen elkaar zo om het de volgende keer nog beter te doen.
=> Evaluatie (NL-versie)

Video
ALLE optredens zijn inmiddels gepubliceerd op ons YouTube kanaal. Beleef de competities en shows nog een keer opnieuw en geniet!
=> YouTube Kanaal:  www.youtube.com/HollandHarmonyBS

Foto's
Hans Martens heeft een gigantische hoeveelheid foto's gemaakt van alle optredens in de competities en shows. Een selectie daaruit heeft hij gepubliceerd op zijn website
 => www.beeldmaker.nl/pictures-of-the-barbershop-convention-2017-veldhoven
Alle foto's van Hans zijn inmiddels gepubliceerd. Check de links op:
=>  http://hollandharmony.dse.nl/conv2017/pictures-video.htm
Alexandra Terhoff heeft veel afterglow foto's gemaakt. Die zijn gepubliceerd op haar website. Gebruik het wachtwoord: HHC2017

 
3 apr 17 Real Magic Happened!

[logo]We hebben een heel indrukwekkende conventie achter de rug waarin iedereen heeft laten zien hoe hard er de afgelopen twee jaar gewerkt is!
Als bestuur zijn we trots op de mooie resultaten van de competities en de shows.
Met elkaar hebben we iets bereikt wat echt uniek is. Het was beslist Magic, een betere naam voor deze conventie had niet gekozen kunnen worden.
Alle deelnemers aan competitie en/of shows: heel hartelijk gefeliciteerd met jullie behaalde resultaten. Conventieteam, Admin team, Couriers en Marshalls: heel hartelijk dank voor jullie fantastische inzet. Jullie zijn onze grote kanjers!

We had a truly Magic convention this weekend, it showed off the good and hard work everybody did last two years, by the fine results. We are very proud of our competitors, our convention team, administration team, Couriers and Marshalls. It was a tremendously great pleasure to have so many guests from Germany, England, Ireland, France, and a most fabulous Judging panel from the USA, Canada and New Zealand. Thank you so much Matthew Gifford, Joe Cerutti, Dave McEachern, Sean Devine, Chris Peterson and Steve Tramack for working so hard and long all weekend for Holland Harmony.

Bestuur Holland Harmony
 

3 apr 17 Conventie uitslag

[logo]We hebben een zeer geslaagde conventie achter de rug. Facebook en YouTube staan inmiddels vol met enthousiaste reacties.
Uiteraard bedankt Holland Harmony alle deelnemende koren & kwartetten, bezoekers, sponsors, conventieteam en hun hulptroepen voor dit fantastische weekend. Er is volop genoten! Over twee jaar doen we het opnieuw.
Speciale felicitaties gaan naar onze medaille winnaars:

Female Quartet Contest
 
1: Champion Female Quartet   LinQ  71,8%
2: Silver Female Quartet   Dutch Blend  69,3%
3: Bronze Female Quartet  Around the Bar  67,5%

Mixed Quartet Contest

1: Champion Mixed Quartet   Next Generation  71,3%
2: Silver Mixed Quartet   ProjectX  68,2%
3: Bronze Mixed Quartet  Oops....  65,6%

Male Quartet Contest

1: Champion Male Quartet   Men2B  74,6%
2: Silver Male Quartet   Maelstrom  74,2%
3: Bronze Male Quartets  O!Boy  67,7%

Female Chorus Contest 

1: Champion Female Chorus   The New Harvest Singers  82,2%
2: Silver Female Chorus    The Skyline Sisters  78,5%
3: Bronze Female Chorus   Vrouwe IJsselstein Swingt  78,0%

Male Chorus Contest

1: Champion Male Chorus   T-SiNG!  78,0%
2: Silver Male Chorus    Whale City Sound  73,2%
3: Bronze Male Chorus   Mainport Barbershop Singers  71,3%

Uitslagen:
Alle detailuitslagen en de winnaars van de trophies zijn te vinden op de resultatenpagina.

 

24 mrt 17 Holland Harmony YouTube Kanaal

Heel vroeger hadden we nog VHS videobanden en misschien heeft iemand zelfs nog een VHS player om die banden af te spelen. Daarna kwam de opvolger, de DVD's en we hebben er heel wat gekocht.
Die tijd is nu ook bijna voorbij: we gaan naar 'de cloud'.
Steeds meer zie je dat video's alleen nog maar on-line gepubliceerd en afgespeeld worden. Veelal gebeurt dat via YouTube.
Met trots kan Holland Harmoiny dan ook de geboorte aankondigen van haar eigen YouTube kanaal!
Er staat al een selectie van vroegere opnamen op en we zijn van plan om er nog veel bij te plaatsen. Zo zullen de optredens van de conventie 2017 straks allemaal te bewonderen zijn via dat kanaal.
Tip: abonneer je op het kanaal zodat je een bericht krijgt als we nieuwe video's geplaatst hebben.
=> Holland Harmony YouTube Kanaal
 
21 mrt 17 Sound Waves bericht

logoNa vijf inspirerende en leerzame jaren onder de bezielende leiding van Stuart Sides te hebben gezongen, laat Sound Waves hierbij weten dat in goed gezamenlijk overleg is besloten om de samenwerking te beëindigen.
Stuart is om gezondheidsredenen langere tijd afwezig geweest. In die periode heeft het koor een hele ontwikkeling doorgemaakt, die een volgende stap rechtvaardigde en voor een belangrijk deel mogelijk was door alles wat wij van hem hebben geleerd. Wij zijn Stuart enorm dankbaar voor wat we samen hebben bereikt en wij wensen hem alle goeds voor de toekomst.
Het is nog niet bekend wie het dirigeer-stokje gaat overnemen, wij houden u op de hoogte.
 
6 mrt 17 Nieuw Holland Harmony Koor: Vocal Group Keychange
logo
Goed nieuws. Holland Harmony is weer een koor rijker: 12 enthousiaste dames uit Goes dragen barbershop een warm hart toe en hebben met Vocal Group Keychange gekozen voor aansluiting bij onze organisatie.
Ze hebben heel recent een nieuwe dirigent en daarom is het nu nog te vroeg om met de conventie mee te doen. Ze zullen echter wel in de zaal zitten en ze kunnen niet wachten tot het 2019 is!
Wij wensen het koor van harte welkom!

Woon je in Zeeland en wil je zingen bij een vrouwen barbershopkoor, ga dan eens kijken bij Vocal Group Keychange!
=> meer gegevens
 
2 mrt 17 Holland Harmony Conventie 2017, tryouts

[logo]In de aanloop naar de conventie loopt de conventiekoorts flink op. Sommige koren en kwartetten kunnen niet wachten en willen aan hun fans alvast een voorproefje laten zien. Hieronder is een selectie van een aantal try-outs. Mocht die van jou er nog niet bij staan, geef dat dan snel door!
 • 21 februari (voorbij):
  Try-out van de koren Swinging Woodnotes, Miracle Sound, New Achord en de kwartetten Stop Talking en Madness
 • zo 5 maart:
  De koren Whale City Sound en Vrouwe IJsselstein Swingt en het kwartet Next Generation zingen tijdens de WCS promotour ook hun conventiesongs.
  Aanvang 14:30 uur. Locatie: Posthoornker, Haarlemmerstraat 124-126, Amsterdam. Toegang € 10,- (incl consumptie). [info]
 • di 14 maart:
  Het koor Amstel River Singers doet een try-out met publiek.
  Aanvang 21:30 uur. Deuren open vanaf 21:00 uur. Locatie: Noordam Centrum, Noorddammerweg 1, 1187 CM Amstelveen.
 • do 16 maart:
  Het koor Bewitched, de kwartetten LinQ, Vivre.
  Aanvang 20:00 uur. Locatie: De Vijfde Uitgang in Gorinchem. Toegang gratis. [info]
 • za 18 maart:
  De koren The Skyline Sisters, Mainport Barbershop Singers en de kwartetten Natural Blend, Oops...., Switch, Fyra.
  Aanvang 20:00 uur. Locatie: LCC De Romeynshof, Stresemannplaats 8, Rotterdam. Toegang € 5,- [poster]
 • ma 20 maart:
  De koren Valley Voices, The Rhine Singers, Miracle Sound, Between Two Rivers en het kwartet Maelstrom
  Aanvang 19:45 uur. Locatie: Cultura, Molenstraat 45 te Ede.
  Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Heb je interesse, neem dan snel contact op met Ineke van Riet Paap, try-out@valleyvoices.nl of 06-29416256.
 • wo 22 maart:
  Het koor Dutch Pride
  Aanvang 21:00 uur. Locatie: Praktijkschool De Baanbreker te IJsselstein. Toegang gratis.
 • zo 26 maart:
  Het koor Vrouwe IJsselstein Swingt.
  Aanvang 14:00 uur. Locatie: Oude Stadhuis te IJsselstein. Toegang gratis.
 • ma 27 maart:
  Het koor Sea Sound Singers.
  Aanvang 20:00 uur. Locatie: Wijkcentrum De Zwaan, Oost-Souburg. [flyer met info]
 • wo 29 maart:
  Het koor Vocal Group Route Sixteen
  Aanvang/Locatie: (volgt)
 • do 30 maart:
  Het koor Miracle Sound
  Aanvang 21:00 uur. Locatie: repetitieruimte in de sbo SAM school aan de van Limburg Stirumlaan 5 te Doetinchem.
 • zo 9 april:
  Het koor Singing Unlimited heeft een try-out voor de Sweet Adelines conventie in Newcastle.
  Aanvang 15:00 uur. Locatie: De Hoeksteen, Karel Doormanplein 2, Hillegom [info]
   
27 feb 17 Europese Conventie in Bournemouth, UK, oktober 2017

EBC2017-logoHet is alweer bijna 4 jaar geleden dat we de Europese conventie (EBC) mochten organiseren in Veldhoven. De afspraak is dat deze 1x per 4 jaar wordt georganiseerd door telkens een ander land. Dit keer dus de beurt aan Engeland van 26-29 oktober 2017.
Het idee erachter is dat we ook in Europa een meer internationale conventie wilden hebben, zodat onze beste koren en kwartetten ook op een groter podium zich van hun beste kant kunnen laten zien. En dat is werkelijk een groot feest voor iedereen die van barbershop zingen houdt. Voor de koren en kwartetten die Holland Harmony mogen vertegenwoordigen, maar zeker ook voor de bezoeker die kan genieten van het beste van Europese barbershop. Er zullen ook van buiten de Europese grenzen gasten zijn, wie dat zijn is nog niet bekend.
Ik kan iedereen aanraden om dat weekend naar Engeland te gaan, ook al ben je “alleen maar” een bezoeker. Het wordt vast en zeker geweldig!

Wie kunnen zich kwalificeren?
In principe stuurt elke land zijn top 3 kwartetten en koren, voor Holland Harmony zouden dit 3 vrouwenkoren, 3 mannenkoren en 3 kwartetten uit elke categorie, mannen, vrouwen en mixed, mogen zijn. Maar het mogen ook koren en kwartetten zijn uit de top 5, als top 3 koren of kwartetten niet kunnen deelnemen. Het bestuur besluit of de nummers 4 en of 5 HH mogen vertegenwoordigen, indien er top 3 koren en kwartetten zijn die niet kunnen gaan. Daarnaast mag elk land een koor of kwartet aanmelden voor de grootse “World Showcase” show die op vrijdagavond plaats zal vinden. Hier zullen dus ook koren en kwartetten uit niet-deelnemende landen zich laten zien, naast de Europese deelnemers.

Programma en andere informatie:
De Europese conventie wordt tegelijkertijd gehouden met de LABBS nationale conventie. Er zullen net als bij de voorgaande 2 Europese conventies in Nederland, 2009 en 2013, 4 panels jureren, een BABS, LABBS, SAI en een BHS panel.
Het schema en alle informatie omtrent de accommodaties, transport, wedstrijden en registratie is te vinden op
  http://www.europeanbarbershopconvention.com/
Ook is er een FaceBook page:
  https://www.facebook.com/EuroBarbershop17/ 

Voor vragen kun je terecht bij het bestuur, bij Nelleke Dorrestijn, nellekedorrestijn@gmail.com of bij de organisatie van Engeland als wij de antwoorden niet weten: ebc@labbs.org.uk

Ik hoop heel veel Nederlandse barbershop singers in Bournemouth te zien!
Nelleke Dorrestijn.
International Liaison Holland Harmony
 

24 feb 17 Holland Harmony Conventie 2017, derde nieuwsbrief

[logo]Met nog een kleine maand te gaan is het tijd voor de derde en laatste conventie nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief, aandacht voor:
1. Programma en gedetailleerd schema
2. Registratiebadges en toegangskaarten
3. Wat te doen bij aankomst
4. Try-out en podiumverkenning
5. Evaluaties en powercoaching
6. Wat als je een medaille wint?
7. Wild card improved chorus
8. Maaltijden
9. EHBO/BHV
10. Video/fotografie
11. Contant geld en pinnen
12. Belangrijke regels
13. Europese Conventie in Bournemouth

Heb je vragen over de conventie, kijk dan op http://hollandharmony.dse.nl/conv2017/
of mail met conventionsecretary@hollandharmony.nl
Voor alle registratiezaken, vragen over betalingen enz., mail je direct naar de penningmeester: conventiontreasurer@hollandharmony.nl

Wij kijken uit naar een sprankelende conventie: Let the Magic Begin!

=> derde nieuwsbrief
 
11 feb 17 Directors College 26-28 mei: registratie geopend

[Rob and Steve]

=> Dit weekend mag je niet missen als je dirigent bent !!


We zijn heel blij dat we voor dit weekend twee geweldige coaches hebben, Steve Scott en Rob Mance. Steve is de in-house coach en Rob de dirigent van Central Standard Chorus dat tweede werd op de internationale conventie van de Barbershop Harmony Society (BHS) met een score van 95.2%. Rob dirigeert CSC sinds 2012. In dat jaar werd het koor 9de en twee jaar later in Las Vegas ook 9de, maar in 2016 in Nashville maakten ze een enorme sprong en werden tweede, dankzij hun dirigent Rob en voice coach Steve.

Ze coachen vaak samen en hebben al verschillende dirigentenweekenden gedaan en ook geven ze les aan Harmony University van de BHS. Naast dat ze echte professionals zijn en in hart en nieren houden van barbershop zingen, zijn ze ook nog hard aan de studie. Beiden zijn aan het promoveren en hopen binnenkort hun Ph.D. te halen aan de University of Kansas.

Het weekend zal meerdere aspecten van het dirigeren onder de loep nemen. Iedereen volgt hetzelfde programma.
Er zijn workshops in:

 • Vocale pedagogiek (Steve) - hoe geef je verantwoord en deskundig zangtechniek aan je koor en wat zijn de do’s en de don’ts, wat is zinvol en wat is onzin.
   
 • Inzingen (warming-ups) (Rob) - wat is het doel en hoe doe je dat goed
   
 • De wetenschap van plaatsing op de risers (Steve)
   
 • Koor pedagogiek (Steve)
   
 • Hoe match je de stemmen van je koor het best? (Rob)
   
 • Dirigeren Masterclass (Steve & Rob) – komt gedurende het weekend meerdere malen terug – zelf dirigeren en gecoacht worden, waarbij de deelnemers op de risers staan en al zingend kunnen voelen en waarnemen wat verschillende bewegingen van dirigenten voor effect hebben. Hiertoe zal een ballad toegezonden worden die iedereen zonder bladmuziek moet kunnen zingen.
   
 • Repetitietechnieken (Rob) – wat maakt een repetitie effectief en hoe bereik je het meest.
   
 • Zangtechniek Masterclass (Steve & Rob) – demonstraties met behulp van individuele zangers, hoe je het mooiste en de grootste klank uit je koor krijgt. Hierbij mogen de proefpersonen zingen wat ze willen.
   
 • Tag time (Steve) – het nut en het plezier van tagzingen

Alle benodigde informatie kan je vinden via onderstaande link:
=>  informatie en registratie Directors College
 

16 jan 17 Vocal Group Keychange uit Goes zoekt dirigent

Wij zijn een 4 stemmig a-capella dameskoor. Opgericht in maart 2012. Wij zingen in barbershop en non barbershopstijl. En repeteren op woensdagavond.
Vocal Group Keychange heeft een nauw contact met het heren-barbershopkoor uit Goes, The Gaggling Ganders Gang.
Ons uitgangspunt: In een ontspannen sfeer plezier beleven aan het zingen, met een serieuze inzet om samen tot een mooi resultaat te komen.

Wie zoeken wij?
*  Een dirigent die de muzikale uitdaging met ons aan gaat.
*  Een dirigent in opleiding, een ervaren dirigent, een muzikale amateur met dirigeercapaciteiten, of een assistent dirigent die een eigen koor wil leiden.
*  Een dirigent die enthousiast is, inspireert, uitdaagt, open staat voor ons muziekgenre en over voldoende kennis beschikt om ons a-capellakoor te leiden.
*  Een dirigent die bekend is met barbershopstijl en er voor open staat om samen met ons coachings (minimaal 1x per jaar) te volgen m.b.t. het zingen van barbershopstijl (onder leiding van een deskundige vanuit Holland Harmony).
Bij belangstelling; stuur een mail naar koorkeychange@gmail.com
website www.vocalgroupkeychange.nl/ 

=> update 18 februari: de vacature is vervuld!
 
15 jan 17 Steve Scott beschikbaar voor coaching

steve scottSteve Scott zal beschikbaar zijn voor coachings voor koren, kwartetten en individuele zangers en zangeressen in de week voor het Directors College. Hij is beschikbaar voor coaching van 22 tot 25 mei.

Hij is een professionele, zeer kundige zangpedagoog en bovendien een bijzonder fijne man om mee te werken. Mocht er interesse zijn om met hem te werken in mei, stuur dan een mailtje aan ec@hollandharmony.nl met wensen en vragen. Hieronder een "recensie" op Facebook van een van mijn barbershop vrienden, nadat Steve de afgelopen week in en rond Houston aan het werk is geweest.

"I'm grateful almost beyond words for Steve Scott. He gave us a week of his life to come to Houston. He taught voice lessons out of my home from dawn until dusk for 4 straight days. He spent two evenings voice placing both the The Houston Tidelanders and Space City Sound, bringing true vocal transformations to each group. He brought us laughter and joy every day. The true embodiment of what being barbershopper is all about".
 
13 jan 17 Between Two Rivers: vacature dirigent

logoBetween Two Rivers is een enthousiast en ambitieus vrouwenkoor. Wij bestaan inmiddels bijna 15 jaar en hebben ruim 35 leden. We zijn op zoek naar een bekwame en enthousiaste dirigent.

Ons repertoire bevat een breed scala aan vierstemmige a capella songs; variërend van mooie ballads tot up-tempo nummers. We zijn aangesloten bij de landelijke Barbershoporganisatie Holland Harmony en doen mee met de tweejaarlijkse Conventie. We streven naar een verdere verbetering van ons muzikaal niveau, waarbij we zowel plezier in zingen als een goede sfeer en gezelligheid belangrijk vinden. We repeteren op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in Elst (GLD).De eerste woensdag van de maand starten we om 19.30 met repeteren in sectionals.

=> lees het uitgebreide profiel van de dirigent die we zoeken

Je kunt tot 3 februari 2017 reageren. Mogelijke kandidaten zullen uitgenodigd worden voor een selectiegesprek op donderdagavond 2 maart. De geselecteerde kandidaten verzorgen een proefrepetitie op woensdag 8 of 15 maart.

Informatie en contact:
Extra informatie in te winnen bij Christa Spruijt tel: 0481- 466182 (door de week bereikbaar tussen 19.00 en 21.00 uur)
Sollicitaties: Je kunt je sollicitatie mailen aan anneke.manche@gmail.com

UPDATE 6 februari: de sollicitatieperiode is nu gesloten.
 
31 dec16 [Happy New Year]
25 dec 16

[Merry Christmas]
 

25 dec 16 Directors College 2017, May 26-28

Rob Mance

Steve ScottWe zijn ongelooflijk blij dat we twee geweldige coaches hebben voor het DC voorjaar 2017.

Rob Mance
, dirigent van Central Standard Chorus, Kansas City. Dit koor won de zilveren medaille in 2016 op de International BHS Convention met 95.2%.

Daarnaast Steve Scott, een specialist op gebied van zangtechniek en zang pedagogiek. Steve is de in-house voice coach van hetzelfde koor. Ze zijn dus al gewend om samen te werken. Het DC is bedoeld voor frontline directors en we gaan ook dirigenten uitnodigen om deel te nemen van IABS, SNOBS, Northern Light Region, BinG, FABS en FRABS. Hoogstwaarschijnlijk in De Beukenhof, maar dat is nog niet helemaal zeker. Hou het weekend 26-28 mei 2017 vrij!! Meer info over inschrijving, prijzen en schema volgt zsm.

=> Central Standard Chorus:
       https://www.youtube.com/watch?v=mtMpLZZgRQo
       https://www.youtube.com/watch?v=LKlwnY1iAxY
 
08 dec 16 Cloud9 en S.P.A.M. in Ierland

In oktober deden Cloud9 en S.P.A.M. mee met de Ierse conventie. Dit is hun verslag.Ierland! Waar denk je dan aan?

Mooie groene landen, Keltische muziek en mensen die relaxt leven want wat vandaag niet hoeft, kan ook morgen is het motto. En natuurlijk de Guinness (vooral in Dublin) of Murphy ’s of Beamish (vooral in Cork). Wij, als Spam in the Cloud, hebben na onze ervaring extra informatie, genoeg om met iedereen te delen.

“Please sing us another song!”

Dat hebben we vaak gehoord. Dat begon al in het vliegtuig, op het vliegveld en in pubs. Al vroeg in de ochtend bij het ontbijt en iets later in de ochtend in de ‘vroege’ pub. Ook vlak na lunch, zomaar ergens op straat. Een spontaan klein concert in de kerk of in het Restaurant bij het diner.
In ‘vrije tijd’ zocht Spam in the Cloud ook naar gezellige pubs om te vertoeven Onze minioptredens trokken buiten veel aandacht van pub bezoekers op straat en andere wandelaars onderweg, wanneer wij voor veel toehoorders op een of andere straathoek stonden te zingen.
In de pub bleven de liters bier even onaangeroerd in de hand en de pub gasten vielen luisterend stil. In restaurants bleven zelfs de obers met een dienblad vol eten of drinken, spontaan staan luisteren en als dank kregen we een rondje koffie / thee gratis, alleen maar omdat wij zongen.
Foto’s en filmpjes werden er van ons gemaakt met mobieltjes. Het zit duidelijk meer in de cultuur dat de Ier stopt om te luisteren, spontaan meedeed en genoot van zingende mensen op straat of in de pub, dat hebben wij ervaren en is onvergelijkbaar met Nederland.

==> lees hier verder voor het volledige verslag
 

07 dec 16 Theresa Weatherbee beschikbaar voor coaching

Theresa is een gecertificeerde Performance Judge en een voormalig Category Specialist van Harmony Inc. Ze coacht over de hele wereld en heeft successen geboekt met koren als Kentucky Vocal Union en Zero8 en diverse kwartetten.
Therese is in februari 2017 in Europa. Met name tussen 14 en 22 februari heeft ze nog volop gelegenheid om te coachen.
Interesse om door haar gecoacht te worden? Lees dan de flyer waar ook haar contactgegevens in staan. Je moet zelf afspraken met haar maken om de mogelijkheden te bespreken.
=> Flyer Theresa Weatherbee
 
11 nov 16 Holland Harmony Conventie 2017, tweede nieuwsbrief

[logo]
Het is tijd om bij te praten over de conventie 2017. Na een succesvolle HaCo komt nu bij veel koren en kwartetten de conventie goed in beeld. Er wordt volop gewerkt aan de conventiesongs, de juiste kleding en performance om tijdens de conventie een geweldige prestatie neer te zetten.

In januari/februari zullen wij een uitgebreide nieuwsbrief sturen met informatie over het programma, de volgorde van optreden enz.
Voor nu, in de tweede nieuwsbrief, aandacht voor:
1. Competitiereglement & bekers
2. Inzingzaal reserveren
3. Hotelkamers reserveren
4. Kaarten voor competities & shows bestellen
5. Registraties en betalingen
6. Programmaboekje
7. Opgave conventiesongs
8. With A Song In My Heart

Heb je vragen over de conventie, kijk dan op http://hollandharmony.dse.nl/conv2017/
of mail met conventionsecretary@hollandharmony.nl
Voor alle registratiezaken, vragen over betalingen enz., mail je direct naar de penningmeester: conventiontreasurer@hollandharmony.nl

Wij kijken uit naar een sprankelende conventie: Let The Magic Begin!

=> tweede nieuwsbrief
 
31 okt 16 Barbershop conventies in Europa: LABBS

Van 28 - 30 oktober hield Ladies Association of British Barbershop Singers (LABBS) in Harrogate haar jaarlijkse conventie.
Het was een heel bijzondere conventie want LABBS vierde tevens haar 40-jarig bestaan!

Hier zijn de resultaten:
[logo LABBS]
Koren  => link naar uitslag
 1. Amersham A Cappella
 2. Cheshire Chord Company
 3. Crystal Chords
83,7%
82,3%
78,9%

Vrouwen kwartetten
=> link naar uitslag halve finale
=> link naar uitslag finale
 1. ToneAcity
 2. Royal Effect
 3. Road Trip
76,3%
76,0%
72,5%

Gemengde kwartetten => link naar uitslag
 1. Myxd Up!
 2. Post IT Notes
 3. Mojo
71,1%
69,6%
69,3%

Holland Harmony feliciteert alle trotse winnaars met hun geleverde prestatie!
De volgende LABBS-conventie is op 26-29 oktober 2017 in Bournemouth. Die conventie zal gecombineerd worden met de European Barbershop Convention 2017

 

31 okt 16 HaCo 2016: 2789 foto's

[logo]Het was flink doorwerken met het bewerken van al dat beeldmateriaal en het is gelukt. Er zijn nu ruim 2789 foto's beschikbaar van het Harmony College.
Het is een zeer aangename herinnering aan een fantastisch weekend.
Alle foto's staan op Flickr en je kunt ze ook downloaden. Instructies staan bij de laatste foto's.
- foto's vrijdag
- foto's zaterdag
- foto's zondag
 
26 okt 16 Sweet Adelines International Convention: resultaten

De Sweet Adelines International competities in Las Vegas zijn achter de rug. Een flink deel van de competitie speelde zich -voor ons- af in het holst van de nacht. Ondanks dat een flink deel van het internet in de USA onbereikbaar was, kon toch via de webcast alles gevolgd worden.
Hier zijn de resultaten:
[logo]
Koren
 1. Rönninge Show Chorus 
 2. Rich-Tone Chorus
 3. Harborlites Chorus
 4. Skyline Chorus
 5. Christchurch City Chorus
 
3098 punten= 96,8%
2983 punten= 93,2%
2875 punten= 89,8%
2852 punten= 89,1%
2803 punten= 87,6%
 
Kwartetten
 1. Frenzy
 2. Windsor
 3. Lustre
 4. Finesse (UK)
 5. ClassRing
2799 punten= 87,5%
2727 punten= 85,2%
2714 punten= 84,8%
2659 punten= 83,1%
2651 punten= 82,8%

De eerstvolgende SAI barbershopconventie is (wederom) in Las Vegas van 10 tot 14 oktober 2017.

=> alle gedetailleerde resultaten zijn hier terug te vinden
=> alle optredens zijn te zien op de Sweet Adelines YouTube channels
      - Harmony Classic
      - Quartet Semifinals
      - Quartet Finals
      - Chorus Semifinals
      - Chorus Finals

 

16 okt 16 Gratis webcast: Sweet Adelines International Convention in Las Vegas

[logo]Deze week wordt de jaarlijkse Sweet Adelines International Convention gehouden in Las Vegas: 18 t/m 22 oktober.
Wie niet zo gelukkig is om er zelf heen te kunnen gaan hoeft toch niet veel te missen. De volledige conventie wordt namelijk uitgezonden via webcast, geheel gratis (hoewel donaties erg op prijs gesteld worden).
Vanwege het tijdverschil (9 uur) kan het handig zijn om die dagen het dag/nacht ritme iets aan te passen:-)

Hier is het tijdschema (in Nederlandse lokale tijd):

 • Opening Ceremony: wo 19okt 02:00
 • Harmony Classic Chorus Competition: wo 19okt 03:00 - wo 07:30
 • Quartet Semifinals: wo 19okt 19:00 - do 20okt 07:30
 • Chorus Semifinals: do 20okt 19:00 - vr 21okt 06:00
 • Quartet Finals: vr 21okt 20:45 - za 22okt 02:00
 • Chorus Finals: za 22okt 20:45 - zo 23okt 03:00

=> link naar de webcast: http://sweetadswebcast.com/
      daar is ook het programmaboekje te downloaden
=> convention website
 

16 okt 16 Barbershop conventies in Europa: IABS conventie

[logo iabs]De Ierse barbershoppers hielden hun conventie van 7 tot 9 oktober in Cork.

Hieronder een kort overzicht van de medailles:
 
Men's National Chorus Contest         
 1. The SeaSharps 
 2. Polyphonics
 3. Tone Cold Sober
 
59,8%
59,0%
54,0%
 
Women's National Chorus Contest         
 1. Athlone A Cappella 
 2. Serendipity
 3. Champagne Cork
 
70,9%
68,9%
68,3%
 
Men's National Quartet Contest   
 1. Union Key
 2. Stay Tuned    
 3. The Sand Bars
 
62,8%
60,7%
60,0%
 
Women's National Quartet Contest
 1. Note-Orious
 2. Cantabile
 3. Lady Barbelade
68,6%
66,8%
63,9%

=> link naar alle IABS uitslagen
 

16 okt 16 New Achord bestaat 25 jaar
[logo]
En daarom vieren wij feest! Wij willen dit graag met iedereen vieren op:
  zaterdag 5 november 2016 - 20.00 uur

Iedereen is van harte welkom vanaf 19.30 uur in “de Roef”. Dan willen wij met zingen, dansen en een hoop gezelligheid ons jubileum luister bij zetten.
Het wordt een leuke avond met ouwe koeien en nieuwe songs. Geen specifieke Barbershopavond maar wel een met veel live muziek, dansen en een verrassing in blik.
Wij verheugen ons op je komst.
=> flyer
 
16 okt 16 HaCo 2016: een GEWELDIG WEEKEND

[logo]Het is inmiddels één week na het fantastische Harmony College. We hebben op facebook en via de email al veel enthousiaste reacties gehoord en gelezen. Fantastische coaches, zeer gevarieerde en goede workshops en coachings, geweldige sfeer, zeer goede organisatie. Nou, daar zijn we hartstikke blij mee als Educatie Commissie en daar doen we het ook voor.

 We hebben er zelf ook van genoten en hebben tijdens het weekend al gevoeld en gehoord dat jullie blij waren. Heel heel fijn!

Evaluatie
Nu willen we toch erg graag dat we een evaluatie van jullie allemaal terug krijgen. Het is erg belangrijk voor ons te weten wat er helemaal top was en wat eventueel nog enige verbetering behoeft. Dat kunnen we dan weer mee nemen naar de volgende educatieve happening. Het on-line invullen van de evaluatie kost minder dan 10 minuten en kan heel makkelijk via de volgende link:
  https://goo.gl/forms/DmNdVMNvaIFPuer43 
Het kan bij het invullen handig zijn nog even je schema erbij te halen.

Foto's en Video's
Er zijn al diverse video's beschikbaar van de contest en de shows. Je treft ze aan op ons de HaCo playlist van ons nieuwe Holland Harmony Youtube kanaal.
Er komen waarschijnlijk nog een aantal extra video's bij van kwartetten die hun optreden daar graag publiek willen laten zien.
Als blijvende herinnering zijn er ook ruim 2500 foto's gemaakt. Die komen beschikbaar zodra ze bewerkt zijn.

Hand-outs
Wij hebben alle coaches gevraagd om hun hand-outs. Zodra we die binnen hebben maken we ze beschikbaar via:
   http://hollandharmony.dse.nl/haco/2016/handouts
 

30 sep 16 The Gaggling Ganders Gang bestaan 30 jaar

The Gaggling Ganders Gang bestaan 30 jaar en vieren dat met een lustrumshow in Verenigingsgebouw Amicitia, Schimmelpenninckstraat 14 te Kloetinge.
Ze hebben het genoegen u uit te nodigen voor een avondvullend programma met het 30-jarig koor en de gasten Vocal Group Keychange,  Best Blek en Unlimited.
Aanvang 20:00 uur.
Kaarten á 10 euro (een consumptie inbegrepen) te bestellen via ganders@zeelandnet.nl
 
26 sep 16 Valley Voices Vocal Group zoekt stemmen voor nieuw project

[foto]

Heb je koorervaring, maar zit je nu zonder koor? Of wil je je niet voor langere tijd binden, maar mis je het zingen en wil je er wel enkele maanden voor gaan? Dan is dit je kans!

Na het succes van vorig seizoen, start Valley Voices met een nieuw projectkoor. We zoeken enthousiaste zangers die een paar maanden mee willen voorbereiden voor het ultieme doel: optreden en meedoen met de barbershop conventie 2017 in Veldhoven. Oefen mee, lach mee en presteer op je hoogste niveau.

Kom maandagavond 26 september vrijblijvend een avond kijken, luisteren en desgewenst meedoen. De avond start om 19.45 uur. Deelname is kosteloos.

Meer weten over de repetities, het oefenweekend, coachings en de conventie, kijk dan op onze website. Daar vind je alle informatie over het projectkoor “Olympische Spelen: meedoen, scoren, maar vooral jezelf verbeteren”.
 
12 sep 16 Conventie 2017: boeken hotelkamers

[logo]Oorspronkelijk was het de bedoeling om vanaf 7 september te starten met de boekingen van de hotelkamers in de Koningshof.
Dat is niet gelukt.
Door een aantal logistieke zaken heeft de Koningshof meer tijd nodig met de voorbereiding van de hotelboeking.
Omdat we op dit moment nog onvoldoende zicht hebben op het boekingsproces hebben we besloten pas te starten met de hotelboeking op 1 oktober.
Hou de hotel info pagina in de gaten voor de actuele status.
=> hotel info pagina

=> UPDATE 1 oktober: de boekingen voor de hotelkamers zijn gestart
 
10 sep 16 Nieuw kwartet uit België

[logo]België kent nog geen barbershoporganisatie. Maar er zijn wel steeds meer Belgische barbershoppers. Denk aan Sonny en aan enekel leden van Fyra.
Het Brusselse kwartet O!Boy heeft gevraagd of ze zich mochten aansluiten bij Holland Harmony. Omdat we graag helpen om ook in België barbershop op de kaart te zetten heeft het bestuur daar positief op gereageerd.
Dus van harte welkom aan François Lourtie, Leander Moens, Emmanuel Donnet en David Serraz.
Ze gaan ook meedoen met de conventie!
=> kwartet O!Boy
 
26 aug 16 The College Barbers op reis naar Praag

[logo]Op 4 augustus vertrokken The College Barbers naar Praag voor The Prague Summer Choral Meeting.
Het was een inspirerende reis met geweldige optredens.

De voorzitter Jacques van de Worp vertelt:

Van de voorzitter: Praag=great!

Op 4 augustus 2016 hebben wij geschiedenis geschreven: The College Barbers zijn voor het eerst sinds de oprichting in 1989 de grens gepasseerd. Bij grensovergang Elten. Viel rond onze oprichting de Berlijnse Muur, nu reden we ruim 26 jaar later door de voormalige DDR naar Tsjechië. Op weg naar The Prague Summer Choral Meeting.

Maar liefst 21 zangers stonden op de risers, waaronder ons erelid Hans Vissink en onze Zuid-Afrikaanse koorvriend Albert van Lier. Daarnaast was ook de aanhang met 26 personen rijkelijk vertegenwoordigd, waaronder naast onze partners ons erelid Ferd Kersten en een aantal vrienden van het koor: Jose en Jan Nab en Theo Libert. Last-but-not-least naast de ‘Babyboomers’ en de ‘generatie X’ de nieuwe aanwas van de generatie 'Alpha', ook wel de 'Google Kids'genoemd: Ceylan en Noor. Ook een jarige ging mee: Angelique van Pieter Riedstra. En Pieter de Vrijer was met zijn fiets vooruitgereisd terwijl zijn Liesbeth met de bus meereisde.

Het eerste optreden op vrijdag in de St. Nicolas kerk aan het Old Town Square (gebouwd 1732-1737) was werkelijk geweldig. Alles klopte: zang, samenzang, akoestiek, volle kerk, enthousiast publiek van alle leeftijden. Volgens een aantal het beste TCB-optreden ooit! ......[lees verder]

=> het complete verslag
 
22 aug 16 Promotietour Whale City Sound
[logo]
Whale City Sound bestaat 30 jaar en toert daarom langs een aantal plaatsen en kerken in Noord-Holland.
 • Zondagmiddag 25 september 2016 in de Grote Kerk in Oosthuizen
 • Zondagmiddag 23 oktober 2016 in de Zuidervermaning in Westzaan
 • Zondagmiddag 20 november in de Van Houtenkerk (chocoladekerkje) in Weesp
 • Zondagmiddag 5 maart 2017 in de Posthoornkerk in Amsterdam
 • Zondagmiddag 9 april 2017 in de Groenmarktkerk in Haarlem
 • Zondagmiddag 21 mei 2017 in de Grote kerk in Schermerhorn

De concerten beginnen om 14.30 uur en duren een uur. Kaarten a € 7,50 per stuk (incl. een kop koffie of thee na afloop van het concert) kunnen worden besteld en betaald via www.whalecitysound.nl . De bestelde kaarten liggen dan klaar in de kerk. Vooraf aan het concert zijn eventueel ook kaarten te koop in de kerk (contant en graag gepast betalen; geen PIN)
We hopen je te mogen ontmoeten.
 

21 aug 16 Guess Who's Back
[logo]
Na een poosje weggeweest te zijn is het gemengde kwartet Project X weer terug bij Holland Harmony!
Project X was in 2013 kampioen in de allereerste gemengde kwartetcompetitie van Holland Harmony.
De samenstelling is inmiddels iets gewijzigd. Het kwartet bestaat nu uit: René IJsendorn (lead), Jolanda Erkens-Ford (tenor), Rogier Neefe (bari) en Martin Ford (bas).
Getuige het promotiefilmpje op hun facebook pagina hebben ze er erg veel zin in!
=>  www.facebook.com/ProjectXmixedquartet
 
19 aug 16 Deadline aanmelding Holland Harmony conventie nadert ...

[logo]Het is nog een kleine twee weken te gaan tot de deadline van de registratie van koren en kwartetten voor de competitie in de Holland Harmony conventie 2017.

Bekijk de actuele status van de registraties.

Het is voor veel koren en kwartetten nog vakantietijd, maar hou de deadline van 1 september wel in de gaten!
Wil jouw koor/kwartet meedoen in de competitie en is er nog geen registratie gedaan? Geef dan even een seintje naar de contactpersoon van je koor/kwartet, want je wilt dit toch niet missen?
 
19 aug 16 De nieuwe Performance Categorie

[youtube video]Wij hebben er al eerder melding van gemaakt: BHS (Barbershop Harmony Society) gaat voortaan anders jureren. De Presentation Category (PRS) zal worden vervangen door een nieuwe Performance Category (PER).

Dat is belangrijk voor iedereen die straks in onze conventie op het podium staat!

Tijdens onze HaCo in oktober zal Gary Plaag hier veel aandacht aan besteden, maar voor wie daar niet op wil wachten raden we aan om nu de volgende video op Youtube te bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=EGIVm4a1A5g

In deze video leggen de Performance Category experts (Marty Lovick, Gary Steinkamp, Mark Kettner en Gary Plaag) aan de hand van duidelijke voorbeelden uit hoe het zit.
Waar is de nieuwe categorie voor bedoeld? Waarom was die verandering nodig? Is alles wat we tot nu toe deden nu fout of hadden we al een goede 'performance'?

Een echte aanrader als opwarmer voor de Performance Category workshops van Gary Plaag op onze HaCo!
 
19 aug 16 Linda van Buerink geslaagd voor de BHS Category School

Vorige maand, direct na de BHS conventie, werd in Nashville de BHS Category School gehouden. Een belangrijke gebeurtenis want alle BHS judges en judges van affiliate organisaties die volgens de BHS-regels jureren werden daar 'opgefrist'/'bijgespijkerd' en opnieuw gecertificeerd.
Daarmee investeert BHS in de hoge kwaliteit van zijn judges.

Linda, die officieel via LABBS gecertificeerd is als presentation judge, heeft met succes de workshops in de (nieuwe) performance categorie gevolgd en mag zich nu dan ook officieel gecertificeerd noemen in die nieuwe performance categorie.
Linda, van harte gefeliciteerd!! 
 
19 aug 16 Beleef de BHS conventie opnieuw en opnieuw ...

[bhs]En het goede nieuws is dat het niets kost om de conventie optredens te bekijken! BHS heeft namelijk sinds 15 augustus ALLE optredens van de koren en kwartetten op YouTube gezet.
Er zitten fantastische pareltjes tussen die je zeker moet zien.
Je kunt ze stuk voor stuk selecteren en bekijken of -heel gemakkelijk-  een playlist selecteren en dan lekker achterover leunend genieten van al dat moois uit Nashville 2016!

Ga snel naar:    www.youtube.com/user/BarbershopHarmony38
 
 

 


Meer nieuws:

==>> Archief: nieuws uit 2016 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2015 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2014 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2013 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2012 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2011 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2010 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2009 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2008 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2007 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 2003-2006 : klik hier
==>> Archief: nieuws uit 1998-2002 : klik hier

 


last update: 21-06-2017